"Vad vill vi ha?! Blå linje till Sjöstaden!!"

Det finns en tid på året då jag allra helst av allt skulle vilja bo på den blå linjen. "Hur tänker han nu?" antar jag att ni säger för er själva. Men meddelandet: "På grund av lövhalka måste tågen köra med lägre hastighet vilket leder till vissa förseningar" förföljer mig i mina värsta mardrömmar. Jag är så trött på SL! Okej att löv blir gegga på blöta spår och okej att SL gör allt de kan och bla bla bla bla bla. Men hur svårt - och dyrt? - kan det vara att lägga in (mer) värme i spåren som gör att de torkar fortare och gör löven lättare att få bort? Då försvinner också all snö och is om vintern innan SL:s ledningsgrupp hunnit stava till f-ö-r-s-e-n-i-n-g.

"Men nu har han virrat bort sig" tänker ni. Vaddå bo på blå linje? Jo, gissa hur många stationer på den blå linjen som ligger utomhus och exponeras för regn/snöstorm/stormvindar från nord/löv! En! (Kista.)

Av de få ord som de nyanlända och mindre nyanlända nysvenskarna bosatta längs den blåa linjen kan, är definitivt inte "lövhalka" ett av dem. Det sätter jag mitt SL-kort på! Ett kort som jag ändå kastar all världens väg i alla mina mardrömmar för att demonstrera hur fly förbannad jag är på SL varje år under oktober-mars (samt juni-augusti när de tycker att "sommartrafik" är en alldeles utmärkt ide - a k a hela förbannade året).

"Taxii!?!"

Jag har en enkel lösning på ett banalt problem

När man umgås med Helene och Elena är det ju inte ofta man blir särdeles stolt över sina kompisar (*blink blink* *kärlek*), men från Hannas blogg hämtas följande som gjorde mig alldeles varm i kroppen:

"Idag fick jag ett brev från CSN; "CSN beslutar att du får studiebidrag för gymnasiestudier läsåret 2007/2008." Jo men det var ju bra. En liten petitess bara; jag studerar inte på gymnasiet. Det är såhär det blir när man börjar ett år tidigare antar jag. Skattebetalarna kan dock gott få behålla de tusenlapparna och bidragsfusk är liksom inte min grej. Saken är den att jag måste överklaga beslutet skriftligt. Tack så jävla mycket. Skicka en massa papper och skit bara för att jag inte vill ha bidrag. Det är en riktigt liten bidragshåla till land vi lever i."

Duktig flicka! En grej bara: finns det något kryphål man kan utnyttja för att föra över det där lilla studiebidraget till ett personkonto tillhörandes en Johan Magnusson? Till mitt försvar - och för att inte få "Sosse" stämplat i bläck i pannan - vill jag tillägga att jag inte någon gång fått tillgång till mitt månatliga barnbidrag/studiebidrag då detta i stället satts in på kontot som upprättades efter arvet från pappa. Kan det kanske vara okej då? Snälla?

När mitt djuriska sinne kommer fram

Maggan säger:

tjaa

Helene säger:

hej!

Maggan säger:

läget gumman?

Helene säger:

ni har ingen tv va?

Helene säger:

för jag tror du skulle gilla fimen på 3an just nu

Maggan säger:

näh ...

Maggan säger:

okej?

Helene säger:

natali portman i stripputstyrsel

Maggan säger:

Maggan säger:

VA FAN?

Maggan säger:

SPELA IN!

Helene säger:

hahaha

Helene säger:

du kan hyra den någon gång

Helene säger:

closer heter den

Helene säger:

jude law är också med!

Maggan säger:

hur naken är hon??

Maggan säger:

är jude naken?

Helene säger:

hahaha

Helene säger:

skaffa tv ditt miffo


Mina landsmän är galna idioter

Vad är det med er, crazy folks? Enligt Aftonbladets undersökning tror en tredjedel att en konstgjord, radiostyrd leksak i en skotsk sjö faktiskt existerar och nästan var femte tror på Snömannen. Nu vill jag ha handuppräckning på alla er som tror på något av Loch Ness-odjuret, Storsjöodjuret, Snömannen, Storfot, Tomtar, Troll, Näcken, Sjöjungfrun eller Djävulen, så att jag kan rensa ut lite i min bekantskapskrets och diskret plocka bort de IQ-befriade och galna.


Magiskt men tragiskt

Läste i dag att en medlem ur gamla popdängarna - och nu, när pengarna tryter, comebackande - Take That vårdas på sjukhus i Milano med en punkterad lunga efter att ha försökt sig på att göra en volt under gruppens konsert i stan häromdagen.

Är det så det går när man tror att man är 22, men i själva verket är bortåt det dubbla?

The return of the king

Det här är coolt! Inte för att jag gått runt och letat efter något skäl att kolla på en hockeyturnering på teve - det finns helt enkelt inga (förrän nu när "Foppa" är med, kanske) - men jag har hört att Helene ska bänka sig i soffan med Sverigeflagga och Sverigechipsen och bita på naglarna lite. Stämmer det?

Den är här nu

Hej och välkomna till svensk höst! Från och med nu och ett halvår framöver väntar ett helvete med snö, slask, mera slask, regn och stormvindar från nord!

Slut på meddelandet.

Dramatik i kontorslunken

Det kom in ett hot mot kontoret i går. Vi skrev den 25 oktober i almanackan och en ask pepparkakor stod bredvid kaffebryggaren.

Jag gnolar på "Nu är det jul igen!" och ringer vidare.

Vad är den jämfört med min??

Det är ju roligt hur en 16-åring kan hjälpa svenskar med sin privatekonomi. Vad som är ännu roligare är ju hur det står i artikeln: "besökarskaran bara växer", "i dag strömmar spartipsen in från läsare" och "Sin egen ekonomi har Adrian Fintling stenkoll på. Intresset för pengar och sparande har kommit under arbetet med sajten, och idag tjänar han även lite pengar via annonsintäkter."

I artikeln står också: "Sparapengar.se har i dag ungefär 60 unika besökare per dag."

60?! Fan, Magg(b)logg har ju nästan fler! Skulle jag ha annonser här på bloggen, eller? Hoppas de skrev fel i artikeln. Om inte, varför skrev de den då över huvud taget? Vem bryr sig om en sajt med 60 besökare om dagen?

Jag blir förbannad!

Dagens ungdom ...

I går var jag och Elena på väg till jobbet efter gemensam lunch. Vi sitter ju numera på samma våning här på Mosebacke och är bittra konku ... förlåt, kära kollegor.

När vi går upp från Mosebacke Torg ser vi hur tre ungdomar i gymnasieåldern sitter på en bänk, som de värsta alkisar. En av dem håller i en behållare med två ventiler på och i samma stund vi går förbi utstöter han ett vrål. Det är tydligen så man reagerar av att sniffa lustgas.

Det är nya tider i Stockholm nu.

Dumma kon!

Dagens mest tragikomiska: Charlie, 3, fastnade i konen. Va' söt han är! Och va' arg han måste ha blivit! Dumma kon!

Jag fnissar lite för mig själv på jobbet, men när IT-chefen på ett statligt verk hastigt och lustigt svarar återkommer jag raskt till allvaret. Back to business!

Varning för emotionellt dravel

Kvällen blev precis så bra som bara jag och Hanko kunde göra den. Hon hälsade på i nya lägenheten, Omid var inte där och de flesta av er vet väl vad som händer när jag och Hanko är ensamma i ett rum. Vi når ända in i kaklet, men inte ända in, så att säga. Jag behöver ta mig ur "Ior-stadiet", så att säga. (Ior i Nalle Puh utstrålar "ingen tycker om mig". Det tycker somliga att jag gör också, så därför kallas jag Ior också.)

Hur går man vidare efter en sån här kväll? Var finns kärleken?

Ska det göras ska det göras ordentligt .. eh ..

Sam är här. Som så ofta annars. Och det är en härligt härlig söndagkväll i Sjöstaden. Vi lyssnar på Anthony & The Johnsons, dricker apelsinjuice och röker. Sam berättar om sin pappa som äger en mattbutik på Kungsgatan. Han har blivit rånad två gånger av zigenare. Och då ska vi väl kanske lägga till att zigenare i sig inte är sämre människor, även om männen - om man ska generalisera - klär sig hellre än bra. Den ena av gångerna Sam berättar om är det sämsta jag hört. Vad de snodde? Bössan där man lägger småpengar för att stödja cancerforskningen för barn!

Var ni nöjda med ert byte?

Elena är en förrädare!

Elena har taggat till sig, sagt upp sig från sitt caféjobb, börjat på ett jobb på samma våning som jag och anmält sig till en Matte B-kurs på Komvux. Hon är lyrisk: "Jag fattar ju matten nu!" Och så är hon stolt över att hon pluggar duktigt: "Sammanlagt i går pluggade jag sju och en halv timme. Det är fan mer än jag gjorde under hela gymnasietiden!" säger hon. Sån är hon.

Hade hon så bara pluggat en halvtimme hade hon lik förbannat pluggat mer matte än jag gjorde under hela skoltiden. Sån är jag. Om nu det är nåt att vara stolt över.

Reflektioner från jobbet

Samtidigt som detta skrivs ringer jag till folk här på jobbet. Dessa samtal är ju ibland bedrövligt tråkiga, men förvånansvärt ofta väldigt, väldigt roliga. De automatiserade telefonsvararna som med datastyrd röst försöker få till en sammanhållande text skulle jag kunna skriva många roliga inlägg om: "Hääj. Du ... HAR ... ko-mmit till rössst-brev-lå-dan som tillhör ..." Äh, fan, det kan aldrig bli lika rolig i skriven form som när man upplever det själv!

De lite mindre medie/IT-bolagen är alltid roligast att ringa. Där är det inte så noga med seriositeten och vilket intryck man förmedlar hos den som ringer. Såhär lät ett samtal:

"Hej och välkommen till ---!"
"Ja, hej jag söker ---"
"Ja, du det vettefan var han tog vägen. Jag tror han drog ut precis, a.k.a. Elvis has left the building!"
"Okej ... men då återkommer jag. Hej!"

Försöker intala mig: "Det är bara en penna, det är bara en ..."

Efter Alex Schulmans alla utspel drar man ju sig för att antyda att något ger "cravings". Men den här pennan gör just det. När prylbögen i mig kommer fram ...

I kväll hittar ni mig på en stol i Solna

Jag drar till Råsunda i kväll för Sverige-Nordirland. Det blir rajtans! Senaste landskampen jag såg var i förra kvalet och numera är det ju lättare sagt än gjort att få biljetter när högerregeringen sänkt skatten och gjort att folk fått mer pengar i plånboken och har råd att gå på fotboll.

Hur går det i matchen, tror ni? Och vad tar ni er för, denna lill-lördag?

Dom enda som blir ägda är ju Expressen

Det här var väl inte kul? Hur tänkte dem nu?

Inflyttad!

Jag antar att många av er undrar hur jag har det i min och Omids nya lägenhet i Hammarby Sjöstad. Och det är bara bra, tack. Femtielva flyttkartonger är uppackade och första middagen - kyckling med "riktigt" ris, enligt Omids kompis Sam som praktiskt taget är inneboende här han också - är uppäten. På andra sidan gatan ligger "min" bank Nordea, Max, Pressbyrån och 7-Eleven ligger ett stenkast bort. Det här är som ett city utanför city! Internet funkar prickfritt på grannens W-Lan, möblerna är inte många, men fina - och blir fler allteftersom. Allt är helt enkelt så bra som man bara kunnat drömma om, såhär första dagen.

Nu laddar vi för inflyttningsfest! Laddar ni?!

Sexist javisst

På Omids vän Sams initiativ kommer här min lista över världens tio vackraste kvinnor, utan inbördes ordning:

* Jessica Alba.
* Keira Knightley.
* Scarlett Johansson.
* Modell-Nike.
* Tuva Novotny.
* Vikarien på butiken Speakeasy.
* Amy Diamond. HAHAHAHA, akta peddo där ;)
* Sångerskan Yelle.
* Jude Law. "Gay"-Maggan kommer fram - och ut.
* Johanna Airén. Någon från "Dom minst fula i SP3D"-listan måste ju platsa!


En lantis kommer till sjukhuset

Sitter och kollar på TV3:s "Sjukhuset" såhär på kvällskvisten. En man har fått 20000 volt i kroppen och då trodde i alla fall jag att man vad död, men inte det tydligen.

En annan kvinna har sorkfeber, som smittas genom sorkars avföring. Det måste väl vara den största lantissjukdomen som finns! Var finns sorkar? Vilka bor nära sorkar? Vilka kommer i kontakt med sorkars bajs och smittas av sorkfebern?

Jag kan inte se hur exempelvis "Östermalm" kan relateras till någon av frågorna. Det står följaktligen "lantis" i pannan på henne. Hon är (nog) inte en sämre människa för det - det är rentav lite synd om henne. Men, hon är lantis. Och det kan ju inte vara så roligt!


Nya Kent såhär på kvällskvisten

Yeay! Jag har nya Kentplattan! Kommer köpa den när den kommer ut i butik också, men palla vänta. Snacka om ett band som skiter i det förflutna och som hela tiden hittar nya vägar i sin egen utveckling. Det är nåt annat det än Tomas "Man-hör-att-det-är-han-på-dom-första-ackorden" Ledin och alla andra "rock"-pajsare. Klasskillnad!


Notering

Kort fråga: Vem är han? En lantis?

Senaste nytt i nyhetsflödet

Lunchdags på jobbet, dags att "stämpla ut". Men innan dess scannar jag snabbt av Aftonbladet och konstaterar: Bankrån är 2001. Och att råna två banker på typ samma gata i en liten jävla håla är ju jävligt orutinerat. Nytt ord i Svenska Akademiens Ordlista: "lantisrånare".

Har Söder verkligen blivit dom fina kvarteren?

När man tar en rökpaus från jobbet går man ner och ut utanför kontoret. Eftersom stället ligger där det ligger - ovanför Mosebacke - breder hela (nåja) Stockholm ut sig nedanför. Om ni varit på Mosebackes uteservering vet ni vad jag pratar om. Om ni inte varit på Mosebacke har ni definitivt varit på Fjällgatan och då vet ni också vad jag pratar om. Har ni inte varit på Fjällgatan har ni inte varit i Stockholm och då är ni lantisar och sämre människor. (Men lika välkomna att läsa den här bloggen för det!)

Det roliga är att nu när september blivit oktober och sensommar blivit höst är ju solen som bekant lite latare än vi (knappt) vant oss vid under våra futtiga sommarmånader. Och när jag blickar ut över stan från ovan är det strålande sol över hela "dom lite finare kvarteren". Vi pratar Strandvägen, Djurgården, Skeppsbron och Skeppsholmen. Allt medan Söder ligger i konstant skugga. Är det ett tecken?

Babben vs. Jay

Sitter och zappar lite förstrött på teven såhär på nattkvisten och hamnar framför reprisen av Babbens teveshow. Det måste vara det svennigaste programmet vi har. "Landet runt" ligger väl i samma liga, men ni förstår vad menar:

Svennig programledare (nej, folkkär heter det visst!), svennig publik som skrattar åt varje "lustighet" programledaren tar sig för (och när de inte gör det vet man att "lustigheten" är riktigt tråkig!) och svenniga gäster. Jag menar, Filippa Reinfeldt, Peter Jöback och Lill Lindfors som gäster i programmet jag glimtar till på medan jag sitter här vid datorn - kom igen?! Det är väl sånt som Cathrin (Elenas mamma, som för övrigt dissat min blogg till förmån för Ugglas dito - känns ju ... eh bra ...) sitter och fnissar åt i tevesoffan. ;) Och nej, hon behöver nog inte vänta länge innan någon av hennes favorit - Tommy Nilsson och Tomas Ledin - dyker upp i Babbens soffa. Svennigt, som sagt.

Men, en programpunkt har dem som verkligen tilltalar mig: "Heta stolen". Det går ut på att gästen sätts på en stol framför en grupp bestående av fyra komiker, som under fyra minuter ska göra saker för att få denne att skratta. Göran Gabrielsson (ni vet, kungen av Göran Persson-imitationer) och Maria Möller ("Carola"!) är alltid med och då sitter jag faktiskt och skrattar. Högt.

Zappar vidare och hamnar framför Jay Lenos talk show-motsvarighet. Där har vi en man som blivit framgångsrik trots - inte tack vare, skulle jag säga! - sitt underbett. Det inger visst hopp, även om mitt ryker nästa höst på operationsbordet. Och när jag tittar på när han drar sina skämt i början av programmet inser jag att det - fortfarande - är en viss skillnad mellan svensk och amerikansk teve. Det är i sanning en beklämmande stor skillnad. Fuck SVT!

Who's your mama??

Helgens pinsammaste var ju annars i lördags när Hanna kom i släptåg med en "lite äldre" tjejkvinna till Naglo. Jag menade bara väl och skrek till henne på det, som vanligt på Naglo, provisoriska dansgolvet: "Va' kul att mammor också kan följa med till Naglo!" Hon log - aningen snett, borde jag ha anat då - och dansen fortsatte.

"Fan, va' du ägde Veronica" sa Hanna när tjejkvinnan gått. "Vaddå ägde?" frågade jag. "Ja, hon är ju inte min mamma. Hon är min halvsyster".

Då sjönk jag genom marken. Visserligen var jag packad och visserligen är det tydligen 24 år mellan dem, men ändå. Den enda som blev ägd var ju - jag. Fatta att jag aldrig, aldrig mer kommer kunna se henne i ögonen. Om jag nu någon gång skulle få möjlighet att göra det, vilket väl får anses mindre troligt.

Helvete.

Reflektioner från en söndag

I dag var en sån här dag ... folk var snälla mot varandra. På Vi skulle jag köpa Sossebladet och en påse kanelgifflar och killen som stod före mig hade ganska mycket i korgen, så han frågade helt sonika om jag ville gå före honom med mina två varor. "Tack" sa jag.

På Odenplan i väntan på bussen hade jag lagt ifrån mig mina tidningar ovanpå en papperskorg för att röka. Ett äldre par såg den ligga där och sneglade på framsidan. Jag hade mina hörlurar på mig och hörde inte ett dyft, men de pekade på mig och undrade sen om det var min tidning. "Ja, det är det" sa jag, och fortsatte: "... men ni kan kolla på den. Det är lugnt." "Vi ska bara titta på framsidan" urskuldade de sig. "Ja, gör det. Passa på att läsa nån artikel också. Det hinner ni; SL:s bussar går ändå aldrig i tid". Och så fnissade vi lite. Och visst hann de läsa, både en och två och tre uppslag. Och jag läste om den kommande, fantastiska(?) Kentskivan i Punkt SE så längre. Om tio dar kommer den.

Och när vi skulle gå av bussen vinkade vi glatt åt den lätt uppstressade busschauffören att inte tänka på oss som gått över utan att köra på förbi övergångstället.

Det är de små sakerna som gör det, en söndag.

Amerikanska sossar

Skummar igenom artikeln, läser citatet i slutet och konstaterar: såna som ni kan dö!!


Och den här människan ska jag bo ihop med

Min kompis Omid är ganska impulsiv. För en stund sedan, runt tio i ett-tiden:

Seyed säger:

fan

Seyed säger:

vad jag är utgångsugen

iPod Touch ... den blev min i dag! säger:

NU?

Seyed säger:

men det är försent blev just kalr med en inlämning

Seyed säger:

varöfr finns det inga 5 STÄLLEN DÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

Seyed säger:

JA


Korkade USA-människor

Sitter uppe och kollar Jay Leno för att komma till ro inför läggdags. Har lovat jobbet att försöka vara på plats innan nio på jobbet i morgon. Jag ska visa dem!

På Leno har dem ett inslag som de kallar "Dumskallarnas frågesport". Där står tre amerikaner som alla representerar schablonbilden av hur resten av världen uppfattar dem: totalt retarded i huvet.

Inslaget går ut på att Leno agerar Magnus Härenstam och delar ut frågor till idioterna att svara på. Här är några utdrag:

* En deltagare svarar på frågan om vilken som är USA:s lägst belägna punkt: "Australien".
* På frågan om i vilket land man pratar "norsk" (eh, norska?): "Norskia".
* En kille som deltar tror att stället man pratar "flamish" (flamländska, alltså) på är "Flaming Steakhouse". (Det är då man förstår att böcker skrivits och döpts till "Snabbmatslandet" ...)

Jag sitter mållös i tevesoffan. När jag inte skrattar hejdlöst, alltså.

När prylbögen i mig kommer fram blir det såhär

Den är min. Min! Efter allt strul tröttnade jag på min förbannat bra, men förbannat ohållbara iAudio. Så jag slog till. Gjorde det bara. Den finns inte ens i Sverige än, kommer preliminärt den 2 november. Men jag har den.

Lycka!

Stjärnor på dekis

Ni måste - måste, måste, måste! - se videon där Paris Hilton gästar David Letterman. Flicksnärtan börjar ju gråta, stackarn! Förnedrad i nationell teve med ett antal miljoner tittare av en av världens populäraste journalister kan inte vara lätt. Tur att hon har sina miljarder ...

När ni ändå är igång kan ni ju alltid kika på Britneys *host* succéframträdande på MTV-galan häromsistens. Likheterna med "Britney"-videon är förbluffande slående.

Vad gör dom där borta i Amerikatt??