Dagens politik (FRA)

Det är ju trevligt att vårt lands alla arbetslösa har något att sysselsätta sig med såhär på morgonkvisten, när de står på kontorstid och demonstrerar mot FRA utanför riksdagen. Det vore kanske ännu bättre om de var där de ska vara: på Arbetsförmedlingen och söka något av alla tusentals lediga jobb.

Skämt åsido. Jag har svårt att ta ställning i den här frågan. Den är alldeles för komplex för medel-Svensson att sätta sig in i och medierna har ju knappast varit objektiva i sin bevakning. Det hela påminner om rapporteringen inför kommande presidentval i USA: man tar demokraternas parti för att i runda slängar 70% av svenskarna stödjer Barack Obama. Jag lägger inga värderingar i vem som ska bli USA:s näste president. Jag kan kanske tycka att det är skarpt läge för att rösta fram en "black man" oberoende politisk agenda (välkommen till år 2008, liksom). Fast en del av hans åsikter hade ju blivit bättre hörsammade på vänsterpartiets senaste kongress och då vinner man som bekant inga poäng hos mig.

Kan inte alla bara chilla med FRA? Låt politikerna sköta det jobb vi röstat fram dem till! USA har redan ett typ exakt likadant system som kontrollerar all den trafik som FRA nu vill få rätt att kontrollera, fast över hela världen. Varför hörs ingenting om det?

Därmed inte sagt att jag inte kommer följa dagens riksdagsvotering med viss spänning ... Man måste ju se om vänsterkartellens klagosång får något gensvar i en alltmer vacklande allians!

Kommentarer
Postat av: Anonym

hur fan kan du säga att det här är för svårt för medelsvensson att sätta sig in i? vare sig man sätter sig in i det här tekniskt och jurudiskt långtgående förslaget eller ej, så kan vem som helst konstatera att det här påverkar relationen mellan statsmakten och medborgarna. att medborgarna vet att deras samtal KAN bli avlyssnade är en kränkning i sig som påverkar samhällsklimatet. mm. luta dig tillbaka och "låt politikerna sköta sitt jobb". jag själv är trött på att se mellan fingrarna när dom använder sig av odemokratiska metoder gång på gång.

2008-06-18 @ 13:59:15
Postat av: Maggan

Moget att skriva med anonym avsändare...



Hur som helst: Vilken påverkan har det, egentligen? En vanlig medborgare kan redan i dag, om misstanke föreligger, bli avlyssnad på både det ena och det andra sättet. Polisen bör varje gång det sker gå igenom åklagare och få det prövat, men kan också välja i att skita i det, vilket de allt oftare gör. Varför är det ingen som ställer sig upp och skriker mot det faktumet?



Den medborgare som har rent mjöl i påsen kommer aldrig riskera att bli avlyssnad, medan den som inte har det kanske undviker att genomföra - eller ens planera för - vilket brott som helst om denne vet att riskerna är stora.



Naturligtvis får vi ett storebror ser dig-samhälle, men vad är det i dag då? Vem går utanför riksdagen och protesterar mot alla övervakningskameror som satts upp på senare år? Vem skapar debatt om att alla korttransaktioner lagras och gör att kortinnehavarens liv kan kartläggas in i minsta detalj?



När allt detta sedan tas ett enda steg längre för att öka säkerheten blir det ett jäkla ståhej. Jag förstår det inte!



I vilken värld lever de här demonstranterna i? Även i ett land som levt flera hundra år i fred grips flera människor per år misstänkta för förberedelse till terrorism, försök till mord m.m. Hur de oftast grips? Hemlig avlyssning! Vad får vi för samhälle om vi inte ger berörda befogenheter att på ett tidigare plan ingripa, att för en gångs skull ligga före brottslingen?



Det finns ju otaliga forskningsrapporter som visar på den avskräckande effekt exempelvis övervakningskameror har och hur effektivt brottspreventiv den är. Vad får folk att tro att utökad möjlighet till avlyssning inte får samma effekt?



Till sist: Odemokratiska metoder? Vilka odemokratiska metoder? Vill du ha en folkomröstning? Då skulle jag till att börja med vilja se en rättvis mediebevakning innan en sådan skulle komma till stånd!

Postat av: Anonym

jag måste ju passa på att vara anonym medan man fortfarande kan ;)



varken du eller jag kan veta vilka påverkan det har, egentligen. jag trodde att det framgick av min första kommentar att jag menar på att det är integritetskränkande oavsett vilken påverkan det har. varför ingen har gnällt tidigare är väl för att det är först nu folk börjar vakna och inse att det här är på väg åt fel håll.



du ser ingen skillnad mellan att ha övervakningskameror på offentliga platser och att avlyssna all signaltrafik? skulle det vara okej att läsa folks tankar, för säkerhetens skull såklart, om det var möjligt? en teknisk utmaning för den borgliga regeringen att bita i, helt klart. då ligger vi ju verkligen före brottslingen. och snacka om avskräckande effekt.



när hade vi senast ett terrordåd i sverige? det var nog några år sen, vill jag lova dig. folk avlyssnas när det finns en misstanke och grips iaf. varför ska vi då låta FRA lyssna av hela sverige? den här lagen stiftas med presumtionen att myndigheterna är välvillig, och så ska det inte behöva vara. integritetsskydd handlar just om att medborgare ska slippa vara beroende av statsmakten allmänna klokskap.



massövervakning och demokrati fungerar inte så bra tillsammans, i min bok, men det är väl en definitionsfråga antar jag.



out.

2008-06-19 @ 10:29:52
Postat av: Viktor

Hatar verkligen folk som gnäller på FRA-lagen. Paranoida jävlar som tror att staten är ute efter att sätta dit oskyldiga människor.



Precis som med alla övervakning och avlyssning så är det endast de som är kriminella som har något att frukta. Vad ska staten göra? Avlyssna vanliga personers födelsedagssamtal till moster som flyttat till Spanien? Skärpning.

2008-06-24 @ 21:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback